Stefanie's Blog

Mijn favoriete bezigheden

Hoe werken airfryers? Wat zijn de voordelen?

In principe zijn airfryers miniovens. De functies van beide apparaten zijn dan ook vergelijkbaar. Een airfryer die werkt met warme lucht bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om de functionaliteit te waarborgen. Zo is elke hete lucht friteuse voorzien van een hittebestendige behuizing, waarop zich onder andere een bedieningspaneel bevindt. tefal airfryerDaar kun je bijvoorbeeld de gewenste temperaturen instellen. De meeste airfryers hebben ook een timer waarmee je het tijdstip kunt bepalen waarop het apparaat moet worden uitgeschakeld.

Bovendien heeft elke heteluchtfriteuse een frituurmandje nodig. De frituurmand is ofwel een lade om uit te trekken of je opent het deksel van de frituurpan om bij de mand te komen. In tegenstelling tot bij een gewone friteuse zijn er heel wat airfryer-accessoires die je opties geven. Eén mandje; meerdere onderverdelingen; verschillende lucht-doorlaatopties, … Nadat je de gewenste temperatuur hebt ingesteld, begint het verwarmingselement van de friteuse te werken. Het verwarmingselement verwarmt de lucht eromheen en deze wordt vervolgens in de frituurmand geblazen in de vorm van een luchtstroom. De constante luchtbeweging zorgt ervoor dat het voedsel in de friteuse van alle kanten gelijkmatig wordt gekookt zonder dat het wordt blootgesteld aan directe warmte.

Dit zijn de belangrijke aankoopcriteria

Grootte en gewicht zijn waarschijnlijk niet de belangrijkste kwaliteitskenmerken van een hete lucht friteuse, maar het is toch de moeite waarde om ze te kennen. De grootte van een friteuse zegt iets over waar je hem kunt zetten. Als je een specifieke ruimte hebt voor het apparaat en je je vergist in de grootte ervan, zul je je kasten moeten herschikken om ruimte te maken. Je kunt je dit werk besparen als je vooraf plant en rekening houdt met de afmetingen van de friteuse.

Het gewicht is belangrijk als je een zo mobiel mogelijke friteuse wilt die je kunt meenemen waar en wanneer je dat wilt.

Elke fabrikant geeft ook altijd het vermogen van het apparaat in watt aan voor zijn hete lucht friteuses. Dit is om verschillende redenen belangrijk. Hoe hoger het vermogen van een friteuse, hoe sterker het verwarmingselement. En hoe sneller de gewenste temperatuur wordt bereikt. Daarnaast speelt het vermogen ook een rol als het gaat om de maximale temperaturen die de friteuse kan bereiken. Het wattage is ook belangrijk als het gaat om het stroomverbruik. Hoe meer stroom er is, hoe meer elektriciteit het apparaat verbruikt. Goede hete lucht friteuses hebben een vermogen van ongeveer 1400 tot 1500 watt.

De inhoud van de frituurmand is belangrijk als het gaat om de hoeveelheid gefrituurd voedsel die je wilt bereiden.

In de selectie van hun functies kunnen hete lucht friteuses soms sterk van elkaar verschillen. Zo zijn er modellen waarbij je de temperaturen continu kunt instellen, terwijl andere modellen verschillende vaste temperatuurniveaus hebben. Sommige modellen hebben zelfs vooraf ingestelde programma’s die je de moeite besparen om de temperatuur in te stellen. In de meeste gevallen hebben friteuses een timer waarmee je de looptijd van het apparaat kunt instellen. Er zijn hier verschillen in de maximale tijd die je kunt instellen. Sommige timers kunnen worden ingesteld op dertig minuten en andere hebben looptijden tot zestig minuten.


Categorised as: Eten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *