Stefanie's Blog

Mijn favoriete bezigheden

Hoeveel wijn mag je eigenlijk drinken zonder ongezond te worden?

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat wijn drinken gezond is. Want dat wordt toch gezegd door iedereen? Een paar glazen per dag zou gezondheidsvoordelen hebben. Maar het is echter nooit aangetoond dat dit werkelijk het geval is. Het tegendeel is zelfs waar, meer dan één glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziekten vergroten. Dat gaat dan om verschillende ziekten zoals borstkanker en een beroerte. Om deze reden wordt er geadviseerd om helemaal geen alcohol te drinken, en mocht je dat wel doen niet meer dan één glas wijn per dag.

rode wijn gezondheidEr zijn wel enkele onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat het drinken van matig alcohol (maximaal 1,5 glas per dag) het risico verlaagde van een bepaalde chronische ziekte. Maar hetzelfde glas wijn per dag zorgde ervoor dat je meer kans hebt op andere chronische ziekten. De positieve gevolgen van de antioxidanten lijken te worden tenietgedaan door de alcohol.

Het drinken van alcohol heeft grote risico’s

Het drinken van alcohol verhoogt het risico op ziekten. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat vrouwen meer kans hebben op borstkanker als je 1 glas alcohol of meer per dag drinkt. Het risico op borstkanker ligt nog hoger bij jonge vrouwen die veel drank consumeren.

De kans op een beroerte neemt toe wanneer je meer dan 1 glas alcohol per dag nuttigt. Neem je dagelijks meer dan 2 glazen alcohol per dag dan is de kans groter dat er tumoren ontstaan in de mond, in de keel, op het strottenhoofd, in de slokdarm, de dikke darm en de endeldarm. Alcohol verhoogt zelfs de kans op longkanker, vooral als je daarnaast ook nog rookt.

De lever heeft het flink te verduren wanneer je voor langere tijd alcohol drinkt. Het risico op leveraandoeningen ligt daarom ook hoger bij mensen die regelmatig drinken. Dit kan uiteindelijk ook de oorzaak zijn van leverkanker. Bij hoeveel eenheden alcohol dit risico optreedt is onbekend.

De laatste ernstige ziekte die je kunt oplopen van het nuttigen van teveel alcohol is diabetes type 2.

De mogelijke gezonde effecten

Wijn werd lang aangemerkt als gezond vanwege de aanwezigheid van antioxidanten. Dit zijn stoffen die in meerdere voedingsmiddelen aanwezig zijn. Ze gaan veroudering tegen en zorgen voor een goede weerstand tegen virussen en andere ziekmakers. Daarom kwam er uit sommige onderzoeken de conclusie dat wijn drinken zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Ook dementie zou tegengegaan worden door matige alcoholconsumptie, maar realiseer dat dit meer het werk is van de antioxidanten en niet van de alcohol. Meer consumptie van wijn vergroot namelijk echt de risico’s op het oplopen van levensgevaarlijke ziekten.

Iemand die geen wijn drinkt hoeft dit niet te gaan doen vanwege de gezondheidsredenen, wat sommige wijnboeken ook mogen vertellen. Je kunt de voordelen van antioxidanten namelijk ook heel goed opdoen door het consumeren van bijvoorbeeld fruit, groenten en groene thee. Gezond leven doe je beter zonder alcohol. Geniet je van je dagelijkse wijntje en wil je dat blijven doen? Dan wordt aangeraden om het bij maximaal 1 glas per dag te houden.


Categorised as: Eten, Wijn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *