Stefanie's Blog

Mijn favoriete bezigheden

Wat zijn mantra’s en waarom horen ze bij een yoga-sessie?

Ga je binnenkort voor het eerst beginnen met yoga en vraag je jezelf af wat mantra’s betekenen? Heb je om een andere reden interesse in dit onderwerp? Mantra’s hebben in ieder geval veel met yoga te maken. Lees hieronder waarom en wat het precies betekent.

mantra's chakra'sVerschillende mantra’s mogelijk

Een mantra kan bestaan uit een klank, uitspraak, zin, gedicht of woord. Deze gebruik je tijdens een meditatie- of yogasessie. Het is de bedoeling dat je steeds dezelfde mantra heel regelmatig zegt. Je kunt ze overigens ook zingen of alleen maar denken. Herhalen heeft altijd veel kracht in zich en dat geldt zeker ook voor mantra’s. Wat het effect precies is, hangt ook wel af van je eigen intentie en de mate waarin je gelooft in wat je zegt, zingt of denkt. Ook je zeven chakra’s (zie foto rechts) kunnen er maar deugd van hebben!

Mantra’s in het leven van elke dag

Eigenlijk gebruiken we allemaal weleens een soort van mantra’s. Je staat er niet bij stil, maar bedenk maar eens hoe dat bij jou zit. Het gaat dan ook om gedachten of woorden zoals ‘dat kan ik niet’ of ‘ze mogen me toch niet’. Je begrijpt dat dit negatieve gedachten zijn. Als je ze steeds herhaalt, hebben ze veel invloed op je leven. Omgekeerd werkt dit uiteraard ook. Wees daar alert op en denk en praat vooral positief.

Reinigende werking

Een mantra kan je geest reinigen. Er zijn allerlei verschillende vibraties die inwerken op je geest. Je kunt op deze manier gesteund worden bij het behalen van je doelen of je krijgt simpelweg meer energie. Ook stuur je positieve energie naar de kosmos.

Versterkt je meditatie

Tijdens yoga is er aandacht voor meditatie. Ook los van yoga kun je natuurlijk mediteren. Veel mensen vinden het moeilijk om het echt stil te krijgen in hun hoofd. Een mantra kan dan absoluut helpend zijn.

Soorten mantra’s

Er zijn heel veel mantra’s mogelijk. Je kunt natuurlijk ook zelf woorden en zinnen bedenken. Toch zijn er een aantal te noemen die het vaakst worden gebruikt.

Ohm, Ah en Hum

Deze drie klanken worden vaak gebruikt. Je kunt ze allemaal tegelijkertijd toepassen, maar je mag er ook gewoon eentje kiezen. Heel wat religies gaan ervan uit dat met ohm het universum is begonnen. Deze mantra wordt dan ook regelmatig gebruikt bij het begin van een gebed. Kies je voor ah, dan kom je vooral in verbinding met je energetische lichaam en breng je daar een reiniging aan. Hum zorgt voornamelijk voor helderheid in je geest.

So Hum

Als je jezelf de vraag stelt wie je bent, dan geeft deze mantra het antwoord. So hum is het ritme van je ademhaling. Het is heerlijk om mee te bewegen op dit ritme. Je wordt er zelf een onderdeel van.

Gayatri

Deze mantra is een van de alleroudste van de wereld. Gayatri betekent ritme en bescherming. Meestal wordt er bij deze mantra gekozen voor zingen. Je emotionele lichaam wordt gezuiverd en je komt heel dicht bij je hart. Bij dit mantra moet je vooral denken aan wijsheid, vrede en vertrouwen.

Shanti

Shanti kan vooral aan het einde van een yogasessie toegepast worden. Het betekent vrede en je kunt deze mantra op verschillende manieren gebruiken. Er kan gedacht worden aan vrede voor de ziel, vrede voor de geest en vrede voor je lichaam.

yoga mantra's


Categorised as: Beweging, Persoonlijk, Verzorging


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *