Stefanie's Blog

Mijn favoriete bezigheden

Zijn avocado’s gezond voor je?

Een avocado behoort tot de vruchten. De vrucht wordt steeds populairder. Het vruchtvlees is erg romig, dus kan goed gebruikt worden om smoothies en dips te maken. Als je aan gezonde voeding denkt dan denk je aan een avocado. Ze bevatten alleen wel erg veel vet. Is een avocado wel echt zo gezond?

Is een avocado gezond?

avocado gezondEen avocado bevat enorm veel antioxidanten, mineralen en vatamines. Als je een avocado eet, krijg je de volgende voedingsstoffen binnen: Vitamine B6, Vitamine K, Vitamine C en Vitamine E. Daarnaast Niacine (vitamine B3), Riboflavine (vitamine B2), Pantotheenzuur (vitamine B5) en Folaat (een natuurlijke vorm van foliumzuur). En verder nog Mangaan, IJzer, Koper, Fosfor, Zink Kalium, Magnesium, Luteïne en Zeaxanthine. Een enorme lijst aan voedingsstoffen.

Al deze mineralen, antioxidanten en vitamines zorgen ervoor dat je weerstand goed blijft. Ook hebben ze een gunstig effect op je energieniveau en ze houden je organen in goede conditie. Kalium is goed voor het hart, gezonde spieren en ondersteunt veel processen in je lichaam. Luteïne houdt je ogen in een goede conditie.

Een avocado bevat enorm veel vezels en hoogwaardige eiwitten. Deze vezels en eiwitten heb je nodig om een goede gezondheid te behouden. Een avocado lijkt dus wel heel gezond, maar hoe zit het met de enorme hoeveelheid vet?

Gezonde vetten

Het vetgehalte van een avocado bevat 20 tot 25 gram. Hoe gezond is dit? Gelukkig bestaat het grootste gedeelte, ongeveer 15 gram, uit gezonde vetten. Uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Daarnaast vind je in een avocado ook meervoudig onverzadigde vetzuren.

De slechte vetten (verzadigd vet) zijn maar voor een klein gedeelte aanwezig in een avocado. En ook deze vetten hebben we in een natuurlijke vorm nodig om de gezondheid goed te houden. Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van een avocado.

Cholesterol

De grote hoeveelheid vezels en vetten in de vrucht zorgen voor een gezond cholesterolniveau. Een avocado bevat meer vezels dan veel andere fruitsoorten en groenten. De grote hoeveelheid vezels heeft ook een gunstig effect op je spijsvertering. Je darmen worden gestimuleerd.

Goed voor de lever

In een avocado zit glutathion. Dit stofje heeft je lever nodig om de schadelijke gifstoffen af te breken. Met deze oxidant worden de vrije radicalen in je lichaam geneutraliseerd. In een avocado zit meer glutathion dan in andere fruitsoorten. De vrucht helpt je lichaam om zelf meer glutathion aan te maken. Een avocado kan leverschade beperken en helpt je lichaam bij het ontgiften.

Afvallen

Een avocado bevat best veel calorieën. Een middelgrote bevat ongeveer 200 tot 300 calorieën. Als je wilt afvallen dan is het belangrijk om niet alleen op de hoeveelheid calorieën te letten. De vrucht geeft je namelijk eerder een verzadigd gevoel. Dit komt door de grote hoeveelheid aan vezels, vetten en eiwitten.

Een avocado kan zo juist helpen bij het afvallen. Door de vezels wordt je spijsvertering versneld. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van avocado’s je helpt bij het afvallen. Je kunt gerust iedere dag avocado eten.

Hersenen

De gezonde vetten en de vitamine E in een avocado zijn goed voor de hersenen en het geheugen. Om goed te kunnen werken, heeft het brein vetten nodig. Je hersenen worden door de vitamine E ook beschermd tegen schadelijke invloeden van vrije radicalen.

Gezondheid en weerstand

Als je iedere dag een avocado eet, krijg je meer voedingsstoffen binnen. De vrucht zelf bevat natuurlijk al een enorme hoeveelheid aan mineralen en vitamines. Daarnaast helpt het vet in de vrucht je om oplosbare vitamines beter op te nemen. Het gaat dan om vitamine K, A, E en D. Een avocado bevat niet veel anti-nutriënten. Anti-nutriënten werken de opname van mineralen en vitamines tegen.

De vrucht helpt je om de voedingsstoffen uit andere levensmiddelen beter op te nemen. De vrucht zorgt voor een betere weerstand en heeft veel gezondheidsvoordelen.

Waarschuwing

Een avocado is minder gezond als je warfarine slikt of last hebt van een mutatie in het SCARB1-gen. Overleg dan met je arts.

Verder kan je gerust iedere dag genieten van de vrucht. Ook als je graag wat wilt afvallen. Een avocado zorgt ervoor dat je genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Overdrijf het alleen niet. Je lichaam heeft ook nog andere gezonde vetten nodig. Vetten uit noten, zaden, olijven en olijfolie. Als je al teveel avocado eet dan blijft er weinig ruimte over voor de andere gezonde vetten. Eet vooral gevarieerd en geniet van de juiste voeding.


Categorised as: Eten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *