Stefanie's Blog

Mijn favoriete bezigheden

Lapsang Souchong: een heel erg speciale theesoort die ik net ontdekte

lapsang souchong theeLapsang souchong thee is een bijzondere variant van zwarte thee die afkomstig is uit de Chinese provincie Fujian. Het kenmerkt zich door zijn unieke rooksmaak, die wordt verkregen door het drogen van de thee op smeulend hout van de Chinese ceder.

De geschiedenis van lapsang souchong gaat terug tot de Qing-dynastie, toen theeplukkers in de Wuyi-bergen van Fujian werden gedwongen om hun oogst snel te drogen om aan de vraag te kunnen voldoen. Om dit te doen, gebruikten ze hout van de ceder om het droogproces te versnellen, wat resulteerde in de kenmerkende rooksmaak van de thee.

Sindsdien is lapsang souchong een van de meest populaire theesoorten in China geworden, en het wordt ook in steeds grotere hoeveelheden naar het buitenland geëxporteerd. De thee heeft een diep, kruidige smaak met hints van pijnboom en ceder, en wordt vaak gezien als een afrodisiacum vanwege zijn unieke smaak en aroma.

Er zijn verschillende manieren om lapsang souchong thee te bereiden, maar de meest voorkomende is om de losse bladeren te laten trekken in heet water. De thee wordt dan geserveerd in een glas of kopje, waardoor de unieke geur en smaak vrijkomen. Het is belangrijk om niet te veel bladeren te gebruiken, omdat dit de smaak te overheersend kan maken. Het is écht een heel unieke smaak, dus begin vooral niet met al te veel theebladeren!

Lapsang souchong is ook een populaire thee om te blenden met andere theesoorten, zoals Darjeeling of Earl Grey. De rooksmaak van de thee kan ook worden gebruikt om gerechten een unieke smaak te geven. Sommige chefs gebruiken bijvoorbeeld lapsang souchong om vis of vlees te marinade, of om een smaakvolle bouillon te maken.


Categorised as: Drinken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *